Как да определим пола на нашия леопардов гекон?

Да знаете дали полът на вашето геконче е важно не само за да сте сигурни, че сте му избрали правилното име, но и в случай, че решите да му вземете дружка – момчетата са силно териториални и няма да съжителстват с други мъжкари, докато женските нямат проблеми в това отношение.

Както изяснихме в подробната статия за отглеждане на леопардов гекон – полът зависи от температурата на която са инкубирани яйцата. При инкубация на 26-28 градуса излизат предимно женски, а при температури от 30-32 градуса – предимно мъжки. Повечето развъдчици предоставят информация за температурата, на която са инкубирани яйцата, но в случай че нямате тези данни – ето нагледен пример как да определите пола на вашия любимец:

blog-pol

Модели са моите Sunglow-та. Ясно се виждат V-образните феморални пори и двете издутини при мъжкия, които липсват при женската. За да забележите тези разлики, гекончето трябва да е на поне 5-6 месеца. А и много внимавайте да не откъснете опашката докато „изследвате“ животинката – можете да го поставите в стъклен съд и да погледнете отдолу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Коментари

коментари

Inline
Inline