Брадата агама (Pogona vitticeps)

03000013144_01_f

 

Брадатите агами са едни от най-популярните влечуги отглеждани като домашни любимци и тъй като са лесни за отглеждане са перфектен избор за новаци в хобито. Те са любопитни и социални животни, с които можете да общувате, независимо дали са бебета или възрастни. Въпреки, че грижите, който трябва да полагате за тях са по-малко отколкото, ако отглеждате куче или дори хамстер, все пак трябва правилно да изградите средата, която ще обитават и да им осигурите подходяща диета. Ето как:


Разпространение в природата:

Централна Австралия

Хабитат:

Сухи места с дървета и храсти.

Размер:

До 60 см с опашката.

Продължителност на живота:

Около 10 години.

Размножаване:

Снасят няколко пъти в годината до 40 яйца. Яйцата се инкубират на 30 градуса за 60-70 дни.

Температура:

 26-28°C с място за препичане, което трябва да е до 40 градуса. Това лесно се постига със спот лампа. През нощта температурата може да се понижи до  20-23°C.

Влажност:

50-60%

Осветление:

 Брадата агама е пустинно животно и се нуждае от UVB 10 лампа. Липсата на такава води до рахит и други проблеми с животното.

Субстрат:

Пясък е идеален субстрат за брадатата агама. Хубаво е да има място, където пясъка да се поддържа леко влажен.

Оборудване за терариума  :

Трябва да има купичка с вода и укритие. За декорация можете да използвате пустинни растения.

Размер на терариума (за възрастен индивид):

За едно възрастно животно можете да използвате терариум с размери 90х40х35 (ДхШхВ), докато са бебета – по-малък. За група от 3-4 животни – терариум с размери 180х50х60 (ДхШхВ).

Храна:

Като малки се хранят основно с щурци, червеи, хлебарки, скакалци и др., и най-различна растителна храна (зеле, тиквичка, глухарче, люцерна, моркови и др.) Като навършат една година растителната храна става основна. Диетата на малките агами трябва да включва 70% жива храна и 30% растителна. За агами над 1 година – 70% растителна, 30% жива храна. Задължително храната трябва да се поръсва с калций! Също можете да поръсвате храната и с витамини 1-2 пъти в седмицата.

Коментар:

Могат да живеят добре на групи (един мъжкар с 2-4 женски). Спокойни животинки, подходящи за начинаещи.

user4131_pic758_1226200496 Bearded-Dragon-3-Months BeardedDragonRdGldxSand(juv)WHLA_C1314_med bearded-dragon2 beardedDragon_C

bearded-dragon-communal

 

Коментари

коментари

Inline
Inline