Мадагаскарски дневен гекон /Phelsuma madagascariensis grandis/

Богдан Александров от години отглежда и развъжда успешно Phelsuma madagascariensis grandis, публикуваме статията написана от него за тези удивителни гекончета. Ако искате и вие да сте горд собственик на някое от тях – http://gekon-bg.com/product.php?id=333 😉 
  Описание:
Гигантския мадагаскарски дневен гекон е сравнително голям (за семейство Гекони) . Мъжките достигат до 30-33см . Женските са по-малки на размер – около 22-25см. Основният цвят е наситено зелен с 2 червени линии по лицето (от очите към нослето) и често червени петънца по гърба, близо до задните крачета. Характерно за подвидовете на Дневния гекон е, че имат ламели по пръстите, които им помагат да се придвижват по гладки повърхности (дори стъкло). Друго характерно за тях е, че нямат клепачи на очите – винаги са с отворени очи.
  Разпространение и хабитат:
Както се вижда от името, този вид гущери населяват о-в Мадагаскар, и по-точно северните райони. Обитават гъсти гори, обичат да се катерят (неща, които трябва да се съобразят с аранжировката на терариума).
   Климат : 

  • Влага :
    Поради естеството на хабитата, влагата в природата е сравнително висока. Добре е да се овлажнява терариума поне веднъж на ден, ако е възможно по 2 пъти (ако си набавите автоматична система можете да си спестите доста усилия). Нужно е да се внимава с влагата, тъй като неподходящо проветрение, комбинирано с прекомерната влага, води до мухъл и плесен – неща, който не желаете в терариума си!
  • Tемпература :  В природата тези малки сладури живеят на ~26°C с годишна температурна амплитуда 3-5°C. В терариумите си аз използвам 45W крушки, като на около 15-20см под отоплителното тяло има по бамбукова пръчка, за да се препичат на нея. Добра идея е топлата част да е в единия край на терариума, за да остане място и за студена част (животинката може да иска да се охлади).

Водопадът в моя терариум
  Характер:
Най-точно : това са гущери, които се гледат, не се пипат. Много са страхливи, да не говорим за скоростите, с които бягат. Агресивни са когато :

  • Има повече от 1 мъжкар в терариум ;
  • Терариумът е малък (имал съм случаи на битки между 2 женски).

Дори и да се стигне до „пипане“ трябва да се внимава, тъй като имат много чувствителна кожа.
Виждал съм гекони научени да „кацат“ на ръката на стопанина си, но лично аз не съм имал търпението да ги науча на такива номера.
И те като повечето гущерчета си късат опашките когато са заплашени.

  Храна:

Три вида храна:

  • Насекоми : Основно щурци. Но обичат да си хапват и всички останали популярни за терариумните животни насекоми (скакалци, ларви на Zophobas morio,Nauphoeta cinerea, дрозофили, Galleria mellonella…);
  • Бебешки пюрета : стандартните пюренца за бебета. Намират се във всички хранителни магазини. За лев-два може да си набавите пюренце, което да използвате повече месец (след отваряне започва да тече срока на годност). Любимият вкус е БАНАН;
  • Специализирани храни – MRP (Meal Replacement Powder) : готови водоразтворими храни. Смесва се част от прахчето с вода, разбърквате и готово. Изключително удобно, а и гущерите го обичат. Примерни производители саRepashyComodo… Трудно се намират у нас, но пък едно бурканче с прах може да стигне за година, пък и повече (зависи от разфасовката и броя на животни, които храните).
За основна храна аз използвам от третия вид. От време на време разнообразявам с другите 2 вида. Другия вариант е основно щурци и разнообразие с пюрета.
При даването на насекоми задължителен елемент са витамините и калция (без витамин D3 – гущерите си го набавят, чрез светлината). За пюретата, които не са основна храна, и за MRP(в който има всичко нужно) може да се прескачат.
 Терариум:

Единият от терариумите ми
За моите гекони аз използвам два терариума – в единия държа чифт, в другия сама женска. Големия (този с чифта, разбира се) е с размери 45х55х60см, малкия – 40x35x45см. И двата терариума са с бамбукови пръчки, за да могат да се препичат и крият. Някои хора обичат естествените неща и слагат живи растения. Лично аз не съм привърженик на тази практика. Използвам САМО изкуствени. Истинските се чистят по-трудно, стават развъдник на буболечки, заемат по-голямо пространство (заради саксията), пък и рано или късно загиват.  Каквато и да е аранжировката, важно е да има достатъчно укрития, както споменах по-горе това са много страхливи животни, ще са по-спокойни ако има къде да се скрият.
 Инкубация на яйцата:

Две гекончета от поколение 2013
Яйцата се местят внимателно без завъртане (зародишът ще загине!) в кутията за инкубация. В кутията има 8 части вермикулит/перлит и една част вода по обем. Яйцата не обичат да са директно върху този микс, за това добра практика е да сложите яйцата в капачка от бутилка (примерно) и нея върху субстрата. Кутията се затваря плътно. Отваря се на 3 дни за проветрение. Температурата в инкубатора трябва да е около 26°C. Една прекрасна сутрин след около 60 дни ще намерите в инкубатора 2 бебета полепнали по стените/капака на кутията.

От поколение 2013
Грижа за малките :

Малчуганите се гледат по същия начин като родителите, но в малък мащаб. Добре е да не се държат повече от 1 на едно място, тъй като проявяват агресия помежду си. Трябва да се внимава с влагата – не е желателно малките да останат на сухо.

В заключение бих казал, че това е вид, който всеки геко-любител трябва да има в дома си (особено комбиниран с един прекрасен терариум) !
Автор и снимки: Богдан Александров

Коментари

коментари

Inline
Inline