НАРАСТВАНЕ И ЛИНЕЕНЕ

Нарастване и линеене:

тарантула - смяна на кожа
тарантула – преди смяна на кожа

 

Тарантулите нарастват периодично, подменяйки екзоскелета си, т.е. под стария заформат нов и когато са готови и имат подходящи условия – разкъсват стария най-външен и се освобождават от него. Малките го правят средно през 3 месеца, а големите през 1-1,5г., но това е много относително и зависи от температурата, влагата и храненето. Линеенето е най-уязвимият за тях период. Може да предвидите предстояща смяна по отказа на храна седмици преди това, избледнелите цветове, потъмняване на абдомена, по-мудно поведение, като катераческите им способности също позаслабват.

 

 

 

 

По време на самия процес тарантулата ляга по гръб на предварително изплетена мрежа и „съблича“ старата кожа с краката нагоре – .DSC_2450не се притеснявайте ако я видите така, това е напълно нормално. Не рядко може да се случи обаче да застанат и натсрани, не е нормално положение, но няма място за паника и във всеки случай е по-добре да не се намесвате в този момент. В този период имат нужда от по-висока влажност (иначе може да се стигне до суха смяна, която може да има последствия от заклещени крайници и др.). Ако сте пропуснали да навлажните – може да го сторите много деликатно, без да закачате тарантулата (примерно с резервоар с отвод през вентилационната мрежа).

 

 

 

Линеенето при големите тарантули може да продължи и цял ден – трябва да сте убедени, че няма никакви живи насекоми вътре в терариума през това време. След като се освободи от старата кожа, тарантулата ще лежи известно време по гръб (и пак паякът ви не е мъртъв – паяците умират със свити крака под тялото си, а не с краката нагоре). Целият процес изисква много енергиен ресурс от паяка. Не го ръчкайте и не го пипайте няколко дена след това, за да засъхне добре новият екзоскелет. Първото му хранене е добре да бъде поне седмица след това, когато хелицерите ще са напълно изсъхнали и здрави.

Inline
Inline