ОТГЛЕЖДАНЕ НА ТАРАНТУЛИ

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ТАРАНТУЛИ

 

Тарантулите са домашни любимци, които не изискват много специални грижи и внимание. След като им пригодите нужния терариум единствената ви задача остава храненето няколко пъти в месеца и поддържането на влажността на въздуха. Идентифицирани са около 900 различни вида тарантули, като цветовете и размерът на различните видове е изключително многообразен!

 

Терариум:

В зависимост от начина на живот може да се конструират 3 типа, най-удобно от стъкло:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA10682169_741510269272355_9073639783032955173_o

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • За заравящи се видове: хоризонталният тип ще свърши работа, но малко по-висок, за да може да осигурите по-дебел слой субстрат.

Важно е да имат добро проветрение – в случая малкия процес под капака и вентилационната мрежа на гърба или тавана осигуряват адекватна циркулация на въздуха, без да се застоява, което е много важно особено за дървесните видове.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Посочените типове терариуми са за пораснали тарантули. По-малките могат да живеят в пластмасови кутии, които се предлагат във всякакви размери, с чупещ се капак, с решетъчен капак и т.н. По неписано правило съдът, в който живее паяка не бива да е по-голям от 3 пъти разкрача му, а за наземните видове височината да не е по-голяма от дължината на паяка.

d7f3bbf5b93e745db831bda60b5d25a9

Тарантулите се отглеждат поотделно, освен няколко вида, за които се знае, че могат да живеят в комунални терариуми, но те трябва да са по-просторни, със достатъчно скривалища и редовно предлагане на храна.

Субстрат:

Ще ви трябва субстрат задържащ влага – торф, кокосов субстрат, кокосов чипс, сфагнум мъх и т.н. Може да развихрите въображението си за различни комбинациите. За по-сухолюбивите може да се смеси и пясък с разни камъни. Запомнете обаче, че кедровите продукти са токсични за безгръбначните. Различните видове изискват различна дебелина на субстрата, но за повечето тарантули е достатъчно около 5cm. За дървесните може и по-малко, а копаещите имат нужда от поне 10-12cm.

Субстратът се сменя периодично през половин година или по-често при замърсяване или завъждане на акари.

Влажност и купичка с вода:

За малките паячета е достатъчно винаги да поддържате субстрата влажен (но не и подгизнал), но при големите индивиди е добре да има плитка купичка за вода, която да се подменя редовно с чиста и прясна вода. Освен за задоволяване на питейните нужди ще ви помогне и за поддържане на по-висока влажност на въздуха. Най-лесният начин да следите и поддържате необходимото ниво на влажност е като си вземете хидрометър. Има и модели, които комбинират хидрометър и термометър в един уред.

Осветление:

Тарантулите са нощно активни животни и не се нуждаят от осветление. Може да се снабдите с такова само за да задоволите вашите естетични възприятия, тъй като добре декориран терариум буквално „грейва“ с едно меко осветление.

Ето един терариум с LED осветление изработено от нас:

11696849_865303490226365_59035476_n

 

 

 

 

 

 

Отопление:

Повечето видове тарантули живеят при температура 24-28°C. За да може да следите температурата използвайте подходящ за вашия терариум термометър.63b3cc8043f53c6d7275965024c96b71 Като цяло и отоплението не е задължително, при по-ниски температури тарантулите просто забавят метаболитните си процеси (но все пак не е добре температурата да пада под 20°C за дълго, освен при някои видове, които зимуват). Но, ако искате вашата тарантула да расте бързо и да има постоянен апетит е добре да се погрижите за оптималната температура в терариума. За отопление отдавна има достъпни нагревателни лампи и килимчета и използването на осветително тяло с цел отопление е неудачно. Не се препоръчват нагревателни камъни, които се поставят вътре в терариума.

 

 

Декорация:

Относно декорирането на бъдещия дом на тарантулата може да развихрите въображението си, следвайки няколко прости принципа:

  • Естествени растения трудно ще виреят при паяка, особено при видове, обичащи да ровят, а вече има много изкуствени растения с добро качество на изработка.
  • Избягвайте остри камъни, клони и други декорации – тарантулите ходят по вертикални гладки повърхности без проблем, стоят и с главата надолу залепени за тавана, така че при евентуално падане биха се наранили.
  • За дървесните видове ще трябва да се снабдите с кори, клони или нещо подобно, за което да заплитат паяжините си. Не използвайте борови продукти.

 

Inline
Inline