Леопардовият хамелеон (Furcifer pardalis)

Автори: Владимир Каменов и Мартин Романов
 

Противно на приетото мнение, хамелеоните не са никак трудни за гледане – опитът ми показва, че и абсолютно начинаещи в тераристиката могат да се справят, стига да осигурят подходящи условия и оборудване. Статията е за Леопардовият хамелеон  (Furcifer pardalis) , но частта „Отглеждане“ може да се отнася и и за по-популярния и често отглеждан Йеменски хамелеон /Chamaeleon calyptratus/.

 

млад мъжки леопардов хамелеонЛеопардовият хамелеон  (Furcifer pardalis), наричан още пантеров, е един от най-приспособимите към домашно отглеждане и най-разпространени в хобито хамелеони, което го прави идеален за първи хамелеон.  Те също така са и едни от най-цветните влечуги на планетата като имената на цветовите им вариации са в зависимост от това от коя част на Мадагаскар е хамелеона (Ambanja, Ambilobe, Ankaramy, Nosy Faly…). Цветовете им се състоят от различни нюанси на червеното, синьото, зеленото, жълтото и оранжевото.
 
Популярна заблуда е, че хамелеоните променят цвета си за да се сливат със средата. Истината е, че цветът им се променя при промяна на температурата на средата, настроението или при ултравиолетова светлина, която е във видимия спектър на хамелеоните. Промяната на цвета е и средство за комуникация.
 
 
 
 
             Ето пример за способностите на Red Bar Ambilobe леопардов хамелеон:

Red bar Ambilobe - снимка Илко Савов

На снимката е един и същи мъжки хамелеон, собственост на Илко Савов, но в различни настроения.

     Мъжките са много по-цветни и значително по-големи (до 50 см.) от женските (22-28 см). Живеят от 5-8 години в зависимост от това, какви грижи са полагани за животното. Мъжките както и женските достигат полова зрялост към шестия месец, но е препоръчително да не се пускат за размножаване докато женската не навърши 1 година. Мъжките добиват пълните цветове на възрастен хамелеон след първата година.

 Ambanja Female - panther company

Снимка на женска

 

Разпространение в природата

Леопардовите хамелеони обитават горите в източните и северните части на о. Мадагаскар както и малките островчета около Мадагаскар, където е влажно и топло. Обичат да се катерят по дърветата и храстите на острова, където се препичат и ловуват.

Отглеждане

Влага – в естестената си среда живеят в тропически гори с висока влажност.  Хамелеоните не пият вода от купичка, а от насъбралите се капките по листата на растенията и стъклата на терариума.  Също така, лесно се учат да пият и от водопад, ако има такъв в терариума. Влагата трябва да е 60-80% (препоръчително е в терариума да имате точен хидрометър или още по-добре е да е комбиниран с термометър).  За да поддържате такава висока влажност има два варианта:

  • евтин и трудоемък – една обикновена пръскалка  или пък по-сложните двойни пръскачки и пръскате минимум 2 пъти на ден.
  • по-скъп, но автоматизиран – водопад + устройство за мъгла или Dragon MAGIC-FOG  – овлажнител за терариум – така няма да се безпокойте за вашия хамелеон докато ви няма няколко дни.

magic-fog

 

Температура и осветление – препоръчително е основната температура в терариума да бъде 25-28 градуса като задължително трябва да бъде осигурено място за препичане (32-35 градуса). Това най-лесно може да бъде постигнато със спот лампа. През нощта можете да си позволите температурата да падне до 20-23 градуса. Задължително трябва да бъде осигурена УВ лампа, която да излъчва UVB 5%. Вариантите са или UVB 5.0 пура или компактна UVB 5.0 лампа. Липсата на такава лампа довежда до рахит и други заболявания. Имайте предвид, че УВ лъчите не минават през стъкло! За да е оптимален резултатът е препоръчително да използвате специално осветително тяло или капак с алуминиев рефлектор.

Субстрат – за по-естествен изглед можете да използвате  кокосов субстрат или да го смесите с по-едър пясък. Субстрата трябва да бъде поддържан влажен, но не и мокър. Внимавайте да не започне да мухлясва. Дървения чипс е хубаво да бъде избягван, защото при случайно поглъщане може да предизвика проблеми.

Храна – хамелеоните се хранят с различни видове насекоми (брашнени червеи, щурци, Z. morio, хлебарки, скакалци и др.). Не взимайте  храна от природата, не само защото, място от където сте я намерили вероятност да е пръскано с пестициди, но и защото дивата храна е доста по-твърда от отгледаните специално за храна насекоми, а това може да доведе до наранявания на усната кухина.

Храната поне 2 пъти в седмицата (а на малките е препоръчително всеки ден) задължително се поръсва с калций за влечуги. Препоръчително е да се дават и витамини – един път в седмицата. Малките хамелеончета се хранят всеки ден, а възрастните може и през ден. Трябва да се внимава да не се прехранват.

RS-30neu_collage

Терариум – терариума на леопардовите хамелеони трябва да бъде с  добра вентилация. Препоръчва се размерите на терариума за бебета да бъдат 40х40х75 (Д/Ш/В), а за възрастни поне 55х55х110 (Д/Ш/В). Леопардовите хамелеони не живеят на групи и задължително трябва да бъдат отглеждани отделно. Мъжките са много териториални и това ги прави агресивни към други мъжки. Събиране на мъжки с женски също трябва да се избягва защото мъжкият постоянно ще се опитва да ухажва женската, което е голям стрес за нея. Могат да бъдат събирани единствено през размножителния сезон. Ако имате един до друг 2 или повече терариума с хамелеони е хубаво да сложите преграда между тях, която да не позволява хамелеоните да се виждат един друг. Трябва да осигурите възможност на вашия хамелеон да се катери – използвайте  клонки, лиани и висящи тропически растения. Като живи растения можете да използвате Ficus benjamina, Scindapsus sp., Epipremnium sp., Hoya sp.

 

Ето клип, на който видите как може да се аранжира терариум за Furcifer pardalis с размери 50х50х100см:

Ето и „десерт“ към статията – галерия със снимки на невероятните леопардови хамелеони на Panther Company – директно от слънчева Калифорния, които публикуваме с тяхно разрешение 🙂

 

Коментари

коментари

Inline
Inline