Син дърволаз /Dendrobates tinctorius/ „Azureus“

azureus-female-P1000980

Латинско име

Dendrobates tinctorius „Azureus“

Разпространение в природата: Южна Америка
Хабитат: Влажни екваториални и тропични гори. Живеят в близост до водоеми, водопади и езера.
Размер: 3-4.5 см.
Продължителност на живота: до 10-12 години
Температура: 23-26°C. през деня и 19-22°C през нощта; термометри
Влажност: 80-95%; Влажността в терариума може да се поддържа с помпена система, която обаче, не трябва да полива повече от 2/3 площта в него, тъй като трябва да имат и суха зона. Можете да използвате и уред за мъгла, който също помага за поддържането на влага в терариума. – хидрометри
Осветление: UVB лампа 2% Полезна е както за животното, така и за живите растения в терариума.
Субстрат: Сфагнум мъх комбиниран с хидро топчета.
Оборудване за терариума : Декоративни растения или влаголюбиви живи растения; Плитък съд за вода или можете да използвате хидро топчета, с които да си направите „езерце“, но то трябва да е много плитко. Тези жаби са ужасни плувци и лесно се давят.
Размер на терариума: Необходим е  терариум с размери  40х40х50 см. (ДхШхВ) В него не трябва да се гледат повече от един мъжки и една женска.
Храна: Хранят се с мушички, малки щурчета и други дребни насекоми. Задължително е използването на калций, който се поръсва върху насекомите. Подрастващите жабки трябва да се хранят всеки ден, а възрастните през ден.
Коментар: В природата образуват по кожата си токсини, които са опасни и понякога дори летални за противниците им, но в домашни условия и правилна диета те не се образуват. Черните петна на тази жаба са уникални за всяка една от тях и по това могат да бъдат различавани .

 

Inline
Inline