Kinyongia boehmei / Двурогов хамелеон на Бьохмей

Kinyongia boehmei

The vivarium issue 2 vol 316 Jun 2015
The vivarium issue 2 vol 316 Jun 2015

 автор:Христо Нейков

Синоним: Bradypodion tavetanum boehmei

(Двурогов хамелеон на Бьохмей)

Естествен ареал: Кения

Темперaтура: 22 ° – 25 ° ( макс. 28 ° по C. )

Влажност: 60 – 70 %

Инкубация: 21 ° ( през деня) до 18 ° (нощем), +85% влажност, 6 – 7 месец

Меню: дребни насекоми (щурци, дребни хлебарки, мухи и тн.), ларви (брашнени червеи и др.), плодове и др.

Дължина: 18 – 19 см. ( с опашката)

Полов диморфизъм: ясно изявен; мъжките са оцветени още от излюпването с 3 по-тъмни вертикални ивици, докато женските са зелени на тъмни петна, често с червени „шапки“ на главата;със съзряването на мъжките им израстват двата типични „рога“. Сравнително дребен рогатко, чиито специфични нужди са продиктувани от планинската природа на вида му.

foto di Monique Bartsch

    Непоносимостта към високите горещини е една от основните особености и затова е много важно да не се прекалява със слънчевите бани през летните дни. Шарената сянка си е най-добре! Нощем оптимална температура е 18 ° по C. Предпочитан хабитат са живите растения, които допринасят за съхранението на влагата в терариума ( шефлера, фикус бенджамин, хибискус, смокиня и тн). Водата си я набавя облизвайки щателно напръсканите листа на растенията . Достатъчни са една две пулверизации на амбиента дневно( сутрин и следобед), но през горещите дни е препоръчително да се правят и по-често. Два до пет щуреца дневно са добра дажба. Киньонгията се храни изключително старателно! Бавното и качественото предъвкване на улова, често хванат с две предни „ръце“, не бива да буди притеснения, а се води за видова специфика. Видът е сравнително кротък и неагресивен, но е за предпочитане всяко гущерче да живее самостоятелно. Възможно е отглеждането по двойки момче и момиче), но за целта е нужно да се подсигури достатъчно голям терариум. Женската снася в мокър субстрат ( най-добре мокър кокосов субстрат) веднъж в годината средно 5 – 9 яйца. Субстрата трябва да е достатъчно влажен и дълбок.

  „Хамелеоницата“ има нужда от спокойствие и уединение по време на снасянето, затова покриването на терариума с приспособен плат или параван е препоръчително. Изваждането на снесените яйца трябва да става много бавно и внимателно, с оглед да не се обръщат и клатят. Добре хидратиран вермикулит или перлит са идеална среда за инкубацията. Пренасянето на яйцата трябва да става без да се променя първоначалната им позиция. При наличието на подходящ контейнер, постоянна температура (21 ° C), влага ( +85 %), тъмнина и свеж въздух, не е нужен специален инкубатор за излюпването на потомството.

 

Gekon-bg.com:  Христо Нейков е наш клиент и приятел, който е единственият (дано не бъркам 🙂  успешно развъдил в България Kinyongia boehmei – Бравооо!

За десерт – ето снимки на бебетата на Христо. Ако харесвате този удивителен вид хамелеон с радост ще ви съдействаме да се сдобиете с един малък рогатко:

Inline
Inline